Ženski časopisi Vs. Žene

Žene ne bi trebale čitati ženske časopise. Niko ih ne bi trebao čitati. Oni su uzrok ženske patnje, pozajmica, ljubomore, pms-a i vječnog nezadovoljstva.

Šta sadrži prosječan ženski časopis? Idemo redom:

  1.  savjete o oblačenju, npr. „Must have ovu jesen“- uz savjete gdje da kupite te masthevove, sve sa cijenima koje prevazilaze prosječno ljudsko poimanje vrijednosti običnog kaiša ili cipele. Odjeća i modni dodaci se obično vežu uz neke emocije, poručujući vam da ćete ako bude nosili takve i takve čizme odisati samopouzdanjem, a da baš „ta“ suknja poručuje da znate šta želite. Stvarno, postoje li takve suknje?
  2. dijete – svaki ženski časopis koji čak i ne mora držati do sebe ima rubriku koja je posvećena dijetama koje obećavaju brz (ali zdrav!) gubitak kilograma. Dijeta može biti kamuflirana rubrikom pod nazivom „Zdrava hrana“ i u člancima pod nazivom „Detoksikacija u 5 koraka“ ili „Ubrzajte svoj metabolizam za 24 sata“.
  3. kozmetika – preporuke za raznorazne kozmetičke preparate sve zarad cijenjenog ženskog zdravlja su nezaobilazne. Božja bašta koja će nam pomoći da prikrijemo, izravnamo, pritegnemo, potamnimo, naglasimo, stanjimo sve ono što se smatra nesavršenstvom na ženskom tijelu.
  4. savjeti o žensko-muškim odnosima – „O čemu On razmišlja?“, „10 znakova da će vas odvesti pred matičara“, „7 načina kako se izboriti sa ljubomorom“, „20 poza koje će ga izludjeti“ i sve u tom stilu. Dobar dio tekstova (jer su prethodne stavke uglavnom u slici, osim dijeta) je posvećen tome kako da nađemo, zadržimo i usrećimo muškarca. Ajde!
  5. lifestyle – omiljena rubrika! Ovjde se mogu naći razni glumci, pjevači i poneki bogataš rođenjem. Prepoznaćete je po naslovima „Hajdi Klum 5. put mama“, „Kako sam izborio/la sa najtežim periodom u životu“, „10 stvari koje niste znali o Severini“ itd. Ovdje možete pročitati kako su i ti ljudi pored novca koji posjeduju obični ljudi. I to će vam popraviti dan poput Sulejmana Veličanstvenog.
  6. horoskop – must have svakih ženskih novina.
  7. recepti – podrazumijevaju se.

I tako, prosječna ženska osoba čitajući ovakve sadržaje odlazi u čarobni svijet u kojem je moguće da i ona „ima tretman VIP osobe“ uz preporuku proizvoda koji će joj to omogućiti. Čitajući shvata da nije bila na depilaciji dobre 3 sedmice (a možda i više), da njen arsenal šminke i odjeće ni izbliza nije onakav kakvim ga preporučuju modni mačkovi i vizažisti, da očito uzima više prostih ugljenih hidrata nego što bi trebalo, da nema novaca da to sve podmiri, da se „SPA samo za dvoje“ može svrstati u dio dobre fantazije u pripitom stanju i da ste,napokon, nezadovoljne.

Muški časopisi npr. odišu humorom, seksom (u slici, neopterećivanjem emocijama, preporukama i bilo čim što bi suzbilo ovaj antidepresiv), člancima koji se odnose na hobije, tehnologiju i „ostale sporedne stvari kojima je naš dragi zauzet“ što bi rekle ženske novine. U muškim novinama možete ponešto i naučiti a da se ne odnosi na emotivno manipulisanje. Kako biste reagovale kad bi u ženskim novinama jedna rubrika bila posvećena  performansama ( a ne boji) novih računara ili IT trendovima? Sigurno bi bilo više korisno od dijete sa avakodom koju nikada nećete probati.

Pretpostavljam (nije naučno dokazano) da bi žene bilo puno sretnije ako bi se malo više posvetile samo sebi, svojim hobijima i zanimanjima koje su davno zatrle tražeći vječitu potvrdu kroz muškarce. Ako bi dopustile sebi da misle na sebe možda bi u manjoj mjeri bile emocionalne progoniteljke i ne bi im trebalo „10 načina da zadrže Gospodina Pravog“.

I na kraju, ne vjerujte svemu u novinama, oni se služe fotošopom i žive od reklama.

1 Comments

  1. Povratni ping: Куд иде овај свет? « Био-блог

Postavi komentar