Zimzograd

Juče prošetah po centru i  prođoh kroz Zimzograd.

Drvene kućice-štandovi poredane ispred Boske u ponudi imaju  suvenire, slatkiše, nakit i štošta još. Jedan dio, malo odvojen,  rezervisan je samo za hranu i piće od kojih se najviše izdvaja čisti banjalučki brend, ćevapi kod Muje. Sve je prilagođeno za proslavu sa nogu i za koju marku. Za djecu je rezervisan vrtuljak, sudaraljke i djed Mraz sa kojim se klinci mogu fotografisati. Sve u svemu, nije loše … čak simpatično. K’o u Minhenu samo malo manje. U skladu sa našim proporcijama, mentalnim i finansijskim.

Izađoh iz Zimzograda sa utiskom da ne bih imala ništa protiv kuhanog vina u tom šarenilu i to što prije. Utisak me držao, do odlaska u cyber svijet. Na fejsbuku – Zimzograd na linču. Cyber mahala se digla i ne prašta.

Ne valja Zimzograd.

Ne valja Mtel.

Ne valja Grad.

Ništa ne valja.

Toliko „ne valja“ natjera me na razmišljanje. Moguće da sve to ne valja. Samo možda ne istim redoslijedom i ne istom važnošću. Zaključih, ipak, da se tu  radi o nekoliko stvari koje i nemaju toliko veze ni sa Gradom ni sa Zimzogradom:

1. Naš narod*  je u genima nezadovoljan. Šta god da mu daš ne valja i nije dovoljno dobro. Toliko je masa nezadovoljna da drugog objašnjenja osim biološkog nemam.  Je li do Turaka, Austrougara, Nijemaca i političara, ne znam. Nezadovoljstvo nam je usađeno.

*Naš narod je rastegljiv pojam. Vjerujem da se može rastegnuti od Vardara pa do Triglava.

2. Naš narod mnogo očekuje, a malo daje.

Par drvenih kućica na Trgu je stvarno promjenilo atmosferu u centru grada i malo osvježilo dosadašnje isto kićenje grada godinama. Ko ima bolju ideju od drvenih kućica neka je sprovode u djelo.

3. Svi znamo da su veliki poslovi, najčešće i prljavi poslovi.

Ništa novo. Rođo, kum i zemo su glavni u ljudskim resursima, upravnim odborima i komisijama. Tako nam je jer nam tako očigledno odgovara. Da li  nečije pranje para treba smanjiti moje uživanje i radovanje? Znam da je depresija moderna i nadrndanost poželjna, ali meni je Zimzograd ok. Uveselio je grad i mislim da je glupo kritikovati nešto što uveseljava i šareni. Nesreće ionako ima na izvoz.

Ovako  Zimzograd izgleda kroz objektiv još jednog banjalučkog brenda – fotografa Dejana Đurića.  Sami procjenite koju stranu Zimzograda birate, svjetlu ili tamnu, u obe jednako učestvujete.

996752_10202847781818515_1784372543_n

534357_10202847836699887_2075585636_n

1521288_10202847818739438_1665840236_n

1488646_10202847820459481_1892403054_n

Advertisements

35 Comments

 1. Kada se ekstremi izostave, Zimzograd je mogao biti bolji.
  – Meni ne treba kućica gdje mogu kupiti telefon ili šalove Lešinara, nego gdje mogu kupiti hranu i tople napitke.
  – Kućice su preblizu postavljene.
  – Radno vrijeme je samo do 10 naveče (izuzev šatora)

 2. Vlado potvrdjuje gore navedenu recenicu „Šta god da mu daš ne valja i nije dovoljno dobro“. Treba se zadovoljiti malim stvarima u zivotu a za velike se treba vise i namuciti. Kad vidis djecicu malenu i njihov iskreni osmijeh, dao bi ima jos toliko para koliko si ostavio u kafani, bez obzira da l’ si roditelj ili nisi. A ako ovo zazivi moze se napraviti sajam vina i suhomesnatih proizvoda na otvorenom pa odredjen dio prihoda dati u humanitarne svrhe, ne moraju sve pare u drzavne dzepova. U zivotu uspije covjek sa idejom 🙂

 3. Živim u „gradu“ koji ima „ništograd“ i sa laganom ljubomorom gledam vaš Zimzograd. Meni je on nekako obilježje grada i voljela bih da i u Zenici imamo tako nešto.

  A hejteri me ne čude, počnem se čuditi kad ih nema. Nekako su i oni postali mjerilo da nešto vrijedi, tako da… uživajte, šta drugo da vam kažem 😀

  • CB, kod vas je baš ekstremno stanje…umjesto šarenila ništa se ni ne vidi i nema boju zbog smoga…i kad živiš u takvom gradu, tvoja perspektiva je sigurno drugačija od perspektive Banjalučana i Banjalučanki kojima ne valja raspored ili sadržaj ili boja kućica…Da su i oni u cipelama „smogovaca“ sigurno bi drugačije razmišljali. p.s. ako te put nanese…navrati 🙂

 4. Pozdrav za sve pozitivne ljude, prvo za tebe Daro!
  Bez obzira na mtl i ostale hejterske teme, ja mislim da je ovo super! Toplo, šareno, novogodišnje. Za decu – idealno. Imate barem gde da malo odmorite oči. I mi imamo nešto slično, ali nema ovih vožnji za decu… Postaviću priču o tome na svoj blog kada to počne, pa ćeš videti.
  A za ove nadrndane, dežurne svedoke svake pljačke državnog budžeta, poruka: uđite gospodo u opštinu, pravac u računovodstvo, pa tamo ispravljajte loklane nepravde. Lako je na Darinom blogu i internetu uopšte biti hrabar, a kada dođu izbori…nešto vas ne čujem!

 5. Bolje da su nahranili gladnu djecu i ugrijali x porodica koji ce zimu provesti u hladnoci. Kada budemo dobrostojeca zemlja u kojoj ima vise onih koji nisu gladni nego onih koji su gladni radovacu se ZIMZOGRADU.

 6. Ja se slažem sa tobom. Prvo sam čitala o tom famoznom Zimzogradu i to, uglavnom, negativno. K’o što reče, narod je nezadovoljan što god da mu ponudiš. Kad organizuju neki koncert o trošku Grada onda bude „bacaju pare, troše naše pare“ i sl. Kad nema nikakvih dešavanja onda smo dosadan grad, ništa zanimljivo se ne dešava, bjež’mo odavde…
  Nego, kao što rekoh, čitala sam o Zimzogradu pa rješih da se uvjerim svojim očima. Prošlih godina smo imali štandove prekrivene najlonom (ne znam da li su i sad postavljeni, nisam prošla kroz parkić). Ovo je slično tome, samo malo kulturnije. I sadržajnije, što se tiče zabave. Za svakog ponešto. Vjerovatno se nekad neko zapitao zašto mi nemamo nešto slično evropskim gradovima i tada pljuvao po našem gradu jer, eto, nismo ni blizu Evrope. Sada pljuju jer neko nešto pokušava da uradi.
  A to da se krade – krade se. Ali, kralo bi se svakako, sa Zimzogradom ili bez njega. Ovako, neka se nešto i potroši na narod.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s