Turistički razvoj BiH

Prirodne ljepote, kao što znamo, najčešće nisu dovoljna turistička atrakcija same po sebi. Obično je potreban „final touch“ ljudske ruke pa da se neka ljepota majke prirode isplati državi u kojoj se nalazi. Razvijene zemlje su odavno razradile mehanizme privlačenja turista  ali je jedino kod nas  obrnuta situacija, mi hoćemo da ih otjeramo. Kada su se napokon  vladajući odlučili na presudan potez  i shvatili kako da Nacionalni park „Sutjeska“ spasu od propasti jer je skoro pust, neuk narod se digao na noge i pravi buku ni oko čega.

O čemu se tu, zapravo, radi?

Radi se o planu da se u NP „Sutjeska“ izgradi nekoliko malih hidroelektrana. Nakon stručnog razmatranja profesionalaca te po rezulatatima Studije uticaja  malih hidroelektrana na turizam, potvrđeno je da će izgradnja HE i minimalna eksploatacija rijeka Sutjeske i Hrčavke maksimalno doprinijeti razvoju turizma a samim tim i prosperitetu naše države. A ko to ne želi? Dakle, minimalna ulaganja, za maksimalno iskorištavanje. Ionako te rijeke ubudale teku pa mi nije jasno zašto bi neki vilin konjic ili endemska biljka bila prepreka nacionalnom napretku. Pišu se otvorena pisma, čak i na engleskom, a lijepo piše (čak i na engleskom)  da gradnja HE neće naštetiti nikom.

Stvar je jasna i ne traži mnogo priče, a sve ovo vodi samo jednom zaključku: gradnjom HE bi problem nedovoljnih prirodnih ljepota bio riješen.

Kad se izgrade male hidro elektrane, onda će u NP „Sutjeska“ ostati samo još jedan mali problem a to je zastarjela istorija. Naime, većina vas je upoznata sa bitkom koja se desila na Sutjesci. Ta bitka je bila prava atrakcija, mnogo ljudi je posjetilo park samo zbog nje. Čak je i film snimljen o njoj, pa napravljen neki spomenik, pa su se održavale svečanosti itd. Sve je to u redu, čak je i taj spomenik vintage, ne izgleda loše, međutim čitava priča sad  nikom nije interesantna. Turista nema, osim nešto malo jugo-nostalgičara i nešto planinara. Očigledno je došlo vrijeme za osvježenje. Jedino logično rješenje se samo nameće – novi spomenik.

Međutim ne može se samo tako razbacivati spomenicima. Potrebna je valjda i neka bitka da bi nastao spomenik.  S obzirom da smo trenutno bez ratova, ja se nadam da će vladajući poduzeti nešto po tom pitanju i obezbjediti nam jednu pristojnu izgibiju jer ovako više ne ide. Šta fali koja glava manje za turistički razvitak? Novi spomenik nam je neophodan  inače će nam zemlja propasti bez turizma.

Na kraju, jefitnije je napraviti spomenik nego uložiti u oživljavanje industrije. Tako će nam pare davati drugi a nećemo morati raditi. Samo nekoliko hidro elektrana ( i to malih) i po mogućnosti novi spomenik, dijele NP „Sutjesku“ od slave npr. Nijagarinih vodopada (znamo da tamo nema nikakve hidro elektrane, dosadiće ljudima ubrzo).

Ovu, napokon pozitivnu priču o turističkom procvatu RS, a bogami i BiH, bih željela da zaključim slovom predstavnika preduzeća koncesionara mini HE:

Prednost gradnje mini elektrana su pristupni putevi u Nacionalnom parku, koji se mogu koristiti u turističke svrhe, a koji bi bili obnovljeni.  Pojedini putevi bili bi nanovo probijeni i iskorišćeni kao protivpožarni putevi. Na mjestima gdje se planiraju mašinske zgrade i vodozahvati, uobičajeno je da se urade i izletišta i odmarališta za šetače. Mislimo da bi značajno doprinijeli turističkoj ponudi Nacionalnog parka“.

Advertisements

3 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s